Zavítejte do tajů „chřestové“ kuchyně. Chřest není u každého příliš oblíbená zelenina. Pomalu se ho učíme jíst. Je to vlastně nevšední zelenina, která oznamuje příchod jara. Chřest můžete zakoupit bílý, zelený a světle fialový. Nejčastěji však zelený a bílý.
Jak připravit správně chřest?
Chřest omyjeme a odlomíme anebo odkrojíme dřevnaté konce (podle čerstvosti 2 – 4 cm).
U zeleného chřestu bude stačit oloupat poslední třetinu výhonku ( tzv. pazochu). Bílý chřest musíme úplně celý oloupat až po hlavičku. Loupat můžete obyčejnou škrabkou na brambory (zeleninu). Očištěný chřest vložíme do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 7 až 9 minut, zelený chřest 3 až 5 minut. Chřest můžete také vařit v páře.
Chřest s holandskou omáčkou
Nejznámější recept je chřest s holandskou omáčkou.
Suroviny na přípravu:
20 – 24 výhonků chřestu (bílý, zelený)
3 žloutky
50 ml vývaru
50 ml bílého vína
100 g přepuštěného másla
bílý pepř a sůl
Postup přípravy:
Nejprve přepustíme máslo. Chřest očistíme a to tak, že odřízneme dřevnaté špičky. Pokud máme bílý chřest, tak ten oloupeme asi centimetr pod hlavičkou. Ve vodní lázni rozmícháme žloutky s vývarem a vínem, solí a pepřem. Vše šleháme do zhoustnutí. Pakzašleháme přepuštěné máslo.
Chřest uvaříme dle návodu výše. Naservirujeme a podáváme přelitý holandskou omáčkou. Můžete jíst samostatně jen s omáčkou nebo se hodí k opečeným toastům.
Možná nevíte, jak na přepuštěné máslo. Zde je návod.
Přepuštěné máslo je zdravější než klasický tuk. Získáte ho tak, že máslo necháte v pánvi nebo ve vodní lázni zcela rozpustit a pak několik minut pěnit. Po chvíli se na dně misky začne hromadit bílá syrovátka a na hladině se budou srážet bílkoviny – sbírejte je odpěňovačkou. Čistý tuk nakonec slijte do sklenice přes jemnou gázu, namočenou ve studené vodě a vyždímanou.