vanočka

Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Patří k nim i neodmyslitelně pečení rozmanitých dobrot. Bez klasické vánočky by se to ale neobešlo. Vánočka vše korunuje a na naší slavnostní tabuli by neměla chybět, protože se stala vlastně jedním z vánočních symbolů. 

 

Práce a příprav však na svátky je víc než dost, a tak přinášíme recept na jednoduchou vánočku. Určitě vám bude chutnat!

Potřebujeme: 400 g polohrubé mouky, 250 ml polotučného mléka, 20 g droždí, 3 polévkové lžíce cukru krupice, 60 g čerstvého másla, 100 g mandlí, 40 g vlašských ořechů, 200 g rozinek,  vejce na potření, špetka soli.

Postup:

Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru. Necháme vykynout na teplém místě. Mouku smícháme se solí, cukrem a kváskem. Přidáme rozpuštěné máslo, rozinky, mandle a podle potřeby ještě trochu mléka. Necháme znovu vykynout na teplém místě asi 40 minut. Potom na pomoučněném vále si z těsta vytvoříme 6 dílů, že kterých vyválíme středně silné válečky. Nejprve spleteme tři válečky jako cop, na ně položíme dva propletené válečky a nahoru položíme poslední váleček otočený kolem své osy.  Položíme ji na pečící papír na plech na necháme na teplém místě ještě 15 minut vykynout. Vykynutou potřeme vajíčkem a dozdobíme vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě asi na 180 stupňů přibližně 30-45 minut podle druhu trouby. Poté ji vyndáme a pod utěrkou necháme vychladnout. Dobrou chuť!

Autor Luci

 

Přidat komentář

   

Zdraví