večeře

Komu by se chtělo v letních vedrech trávit hodiny v kuchyni přípravu složitých jídel. Navíc klasická česká jídla jsou většinou do horka příliš těžká a pro letní stravování se tak nehodí. Zejména v horkých dnech by mělo být večerní jídlo lehké a hotové za pár minut.

Pomazánky

Proč se každý den trápit s teplým jídlem, když úplně postačí chléb či pečivo s dobrou pomazánkou. Nejrychlejší je koupit hotové čerstvé sýry typu žervé, které dostane s řadou příchutí (křen, bylinky, rajčata, česnek…). K nim skvěle hodí na ozdobu třeba papriky (čerstvé i sterilované). Pomazánky si můžete udělat i sami s tím, že základem může být buď sýr, nebo tvaroh, případně i bílý jogurt v kombinaci s taveným sýrem. A základ pomazánky dochutíte podle svých preferencí česnekem, jarní cibulkou, sušenými rajčaty, šunkou, hořčicí, nebo smícháte třeba s tuňákovou konzervou. Chutné se neobvyklé kombinace, například na česnekovou pomazánku můžete přidat na ozdobu plátek jablka, hrušky či mandarinky z konzervy. Do tuňákové pomazánky je zase skvělá nadrobno nasekaná kyselá okurka v kombinaci s červenou cibulí. Variant je nekonečné množství.

Saláty

Také saláty mohou být vynikající lehkou večeří a nabízejí řadu kombinací chutí, takže si každý den můžete udělat jiný. České klasiky, tedy okurkový, rajčatový, zelný a hlávkový se sladkokyselou zálivkou, se hodí spíše jako přílohy. Výborný je tak například šopský salát, nebo jeho řecká varianta s olivami. Pokud chcete salát jako hlavní jídlo, měly by v něm být nějaké bílkoviny. Skvělé jsou třeba ledové saláty doplněné o vejce vařená natvrdo, kuřecí nebo krůtí šunku, kousky tuňáka, restovaná kuřecí prsa či plátky lososa a také další zeleninu (rajčata, cherry rajčátka, papriky, salátovou okurku. Můžete kombinovat čerstvou zeleninu s konzervovanou, např. s baby karotkou, kukuřicí, hráškem, červenou řepou… Červená řepa se také prodává vařená, takže si můžete do salátu nakrájet její plátky. Dresinky se dají koupit hotové, ale můžete si je snadno připravit i doma. Velmi rychlý a jednoduchý je dresink z bílého jogurtu s hořčicí, nebo česnekem. Dresink může nahradit kvalitní olivový olej s citronovou šťávou a bylinkami, nebo klasická sladkokyselá zálivka (voda, ocet, sůl a cukr). Můžete si připravit také lehký bramborový salát (vařené brambory, červená cibule, pažitka, zálivka s octem, případně dochucený kyselými okurkami).

Co dům dal

Když se vám nechce jít na nákup, můžete večeře vyčarovat z toho, co doma najdete. Takže hranolky z mrazáku dejte péct do trouby a chvíli předtím, než budou hotové, je posypte nastrouhaným sýrem. Podávejte s kečupem, nebo jogurtovým dipem. Ztvrdlý chléb osmahněte v rozšlehaném vajíčku a podávejte s oblohou z čerstvé zeleniny. Uvařené brambory posypte pažitkou a podávejte se zakysanou smetanou nebo tzatziki. Můžete připravit i obloženou mísu, na kterou dáte vše, co najdete v ledničce (šunku, salám, sýry, papriky, okurky, rajčata, ředkvičky, vařenou červenou řepu, listový salát, vejce natvrdo), nebo spíži (olivy, kyselé okurky, nakládané cibulky, tuňáka, …). K tomu nabídnete pečivo a různé dipy (s česnekem, bylinkami, hořčicí…) a každý si na svůj talíř nabere to, na co má chuť.

   

Zdraví