salátová okurka

Péče o pleť nemusí znamenat jen nákup drahé kosmetiky, nebo návštěvu kosmetického salónu. Víte, že skvělého pomocníka pro péči o pokožku obličeje najdete doslova za pár korun v obchodě se zeleninou, nebo i zdarma na zahradním záhonu?

Samozřejmě na vlastním, sousedům na ně nechoďte. Ano, je to salátová okurka! Nejen skvěle chutná, ale i perfektně účinkuje. Ostatně, všimli jste si, v kolika průmyslově vyráběných kosmetických produktech salátová okurka figuruje?

Spousta lidí si okurku do salátů loupe a slupky vyhazuje, což je ale chyba. Určitě už jste někde v časopise nebo i v televizi viděli krásné modelky nebo herečky relaxovat s okurkovými slupkami na obličeji. Takže až budete příště vyrábět okurkový salát nebo tzatziki, okurky si určitě schovejte a dopřejte si okurkový relax.

Věděli jste, že okurkové slupky jsou geniálním pomocníkem po dlouhém večírku, kdy se ráno probudíte s nateklými očními víčky a pod očima máte váčky velikosti menšího polštáře?  Okurkové slupky otoky potlačují. Slupky také pomohou, pokud se vám objeví nepříjemné pupínky. Jejich aplikace pleť čistí a stahuje rozšířené póry. Můžete si připravit i obklad z okurkové šťávy, která má obdobný účinek. Samotnou okurkovou šťávu můžete použít také jako tonikum na čištění pleti.

Okurka je z velké části jenom voda. Proto je výborná nejen pro zdravé stravování. Plátky okurky pleť hydratují a dodávají jí vitamíny i minerály. Pokud trpíte tmavými kruhy pod očima, zkuste se na půl hodiny uvolnit a dát si na oční víčko větší kolečko z okurky, tedy tak, aby dosahovalo až po oko. Když se vám podaří zůstat příliš dlouho na sluníčku a máte podrážděnou pleť, dejte si plátky okurky na postižená místa a nechte je působit. Okurka pokožku zklidní a pleť ochladí.

Z okurky se dají vyrobit také domácí pleťové masky. Nastrouhejte okurku a smíchejte ji s bílým jogurtem nebo tvarohem. Někdo do masky přidává i pár kapek šťávy z citrónu. Taková maska pomáhá proti vráskám, pokud ji necháte působit aspoň 25 minut a pak opláchnete vodou. Jogurt a okurka mohou být také přírodním peelingem. Nakrájejte na kousky oloupanou a omytou okurku a smíchejte s jogurtem (lžíce jogurtu zhruba na polovinu středně velké okurky). Směs rozmačkejte vidličkou. Jemně vmasírujte do pleti a po asi 10 minutách smyjte ručníkem namočeným do teplé vody.

Okurka je malý zázrak a bylo by škoda ji nevyužít. Vaší pleti pomůže a určitě vás její používání nezruinuje.

Přidat komentář

   

Zdraví