kalorie

Věděli jste, že v určitém období dne spaluje vaše tělo více kalorií než jindy, i když zrovna neděláte vůbec nic? Ukázalo se, že během odpoledne a brzkého večera může vaše tělo spalovat až o desetinu kalorií více než dopoledne či v noci? A to i v případě, že budete právě ležet na gauči a nehnete se z něj ani o centimetr.

Zjistila to studie publikovaná v časopise Současná biologie, která byla založena na pokusu probíhajícím na sedmi lidech. Účastníci zůstali v izolované laboratoři bez oken, dveří, telefonu či internetu. Proto si neměli jak krátit čas. 

Během období tří týdnů měli přesně předepsány časy, kdy mají jít do postele, kdy mají vstát. Vše bylo během pokusu přizpůsobeno tomu, aby se jejich těla srovnala do stejného rytmu. Pak bylo možné pokusné osoby porovnávat a měřit jejich metabolický výdej během dne a zjistit tak jejich přirozené zákonitosti.

Podle vedoucí výzkumného projektu Kirsi-Mají Zittingové z Divize spánku a periodických poruch v Brighamu a z Ženské nemocnice a fakulty medicíny na Harvardu, obojí v Bostonu, výzkumníky velmi překvapilo, že dělat tu samou věc v určitý čas znamená spálit mnohem více kalorií než při dělání toho samého v jiný čas. Výzkumný tým momentálně pracuje na dalším projektu a snaží se zjistit, jak se během dne může měnit chuť.

Mohu svůj metabolismus nějak zrychlit?

Každý z nás má přirozený metabolický výdej. Možná pro vás platí, že byste měli své hlavní jídlo dne konzumovat raději v poledne a ne večer, pokud se snažíte o zhubnutí, právě proto, že ho vaše tělo v té chvíli rychleji spálí.

„Není to jen o tom, co jíte, ale také o tom, kdy to jíte a také odpočíváte. Ovlivňuje to, kolik energie spálíme či uložíme jako tuk. Pravidelné návyky jako jídlo a pití je velmi důležité pro naše celkové zdraví,“ doplnila další členka výzkumného týmu Jeanne Duffyová.

Přidat komentář

   

Zdraví