horko

Psi a kočky se v létě ochlazují hlavně dýcháním přes otevřenou tlamu a polštářky tlapek, protože nemají potní žlázy jako lidé. To znamená, že jsou v horkém počasí náchylnější k přehřátí. Správná péče o jejich hydrataci a využívání chladících pomůcek je klíčová pro jejich zdraví a pohodlí.

Letní dny mohou být pro domácí mazlíčky, zvláště ty žijící v bytech, velkou zátěží. MVDr. Leoš Železný, externí konzultant veterinární poradny Lékárna.cz, varuje před častými chybami, jako je stříhání srsti a ochlazování studenou vodou, které mohou vést k přehřátí a vážným zdravotním komplikacím.

Moderní chovatelé preferují „smart“ možnosti

Dostatek čerstvé vody je nezbytný nejen v teplém počasí. V létě veterinář Leoš Železný doporučuje: „Ideální je zvířatům dávat vodu v pravidelných intervalech. Za normálních podmínek by pes měl vypít 100 ml vody na kilogram hmotnosti denně, kočka pak 40 ml vody na kilogram za den. V teplých dnech je vhodné tyto hodnoty přizpůsobit podle potřeby. Důležité je nenechávat zbytek vody v misce poté, co se z ní pes napije. Zůstanou v ní sliny, případně i jiné nečistoty, což zhorší kvalitu vody potom zbytečně hrozí komplikace. Pro ty, kdo nemohou během dne zajistit pravidelný přísun vody, je na Lékárna.cz široká nabídka chovatelských pomůcek, jako jsou fontánky, které umožňují zvířatům přístup k vodě podle potřeby během celého dne.“ Podle veterináře může dehydratace vést k nedostatečnému okysličení krve a selhání organismu. „Nejcitlivější na nedostatek kyslíku je mozek, takže dochází ke kómatu a pak ke zhroucení celého organismu. Ke zhroucení může dojít někdy i velmi rychle zejména ve velmi teplém uzavřeném prostoru,“ varuje Železný.

Kvalitní vývar z kostí pomůže k lepší hydrataci

Neměňte granule za kapsičky jen kvůli horkému počasí. Důležitější je přizpůsobit režim krmení. Pokud je to možné, krmení přesuňte na dobu, kdy je ještě trochu chladnější, tedy ráno a později odpoledne nebo večer. „V teplých dnech je normální, že zvířata přijímají menší množství potravy, což by nás nemělo znepokojovat. Pokud pes trpí nechutenstvím kvůli vysokým teplotám, může být užitečný silný vývar z kostí, který podáváme vychladlý. Kromě hydratace nahrazuje také potřebné živiny, které zvíře kvůli nechutenství z horka nemusí získat,“ vysvětluje L. Železný.

Pozor! Studená voda a stříhání srsti nepomůže před přehřátím

Nestříhejte srst a nepoužívejte studenou vodu k ochlazení zvířat. Srst je důležitou bariérou mezi sluncem, teplem a kůží. "Namísto toho je lepší zvíře otřít mokrým ručníkem nebo ho osprchovat. Je důležité postupovat opatrně, abychom zabránili teplotnímu šoku,“ varuje Železný. Chladící postroje a podložky s samočinným chlazením a samoaktivačním gelem jsou skvělou volbou pro udržení pohodlí zvířat v horkých dnech a prevenci přehřátí.

Kontrola teploty povrchu

Asfalt a beton se v létě mohou extrémně zahřát. Před procházkou vždy zkontrolujte teplotu povrchu dotykem. Pokud je povrch příliš horký pro vás, bude příliš horký i pro vašeho psa. Pokud nemůžete vyhnout se horkým povrchům, použijte ochranné botičky k ochraně tlapek vašeho mazlíčka.

Péče o domácí mazlíčky během horkých letních dnů - tipy

  • Pravidelný přísun pitné vody a její výměna – využijte chytré fontánky
  • Procházky brzy ráno nebo až večer
  • Krmení v chladnějších částech dne (ráno a večer)
  • Omezení fyzické aktivity během horkého počasí
  • Chladící podložky a postroje místo náhlého ochlazování studenou vodou.

Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů, nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře.

desatero pro zdravy pobyt na slunci

Přidat komentář

   

Zdraví