Batole

Čas, který dítěti věnujete v prvních třech letech života, znatelně ovlivní rozvoj jeho osobnosti na celý život. Ale na kroužky a jiné volnočasové činnosti je pro batole ještě příliš brzy. Co s tím?

Nepřehánějte to s aktivitami

Druhý extrém dítěte, které nemá dostatek podnětů, jsou děti, kterým se rodiče věnují až příliš. Batole není třeba přehlcovat aktivitami, ale je potřeba dát mu dostatek podnětů pro rozvoj řečových a motorických schopností.

Všestranný rozvoj při každodenních činnostech

S přihlédnutím k věku ratolesti je vhodné nechat ji pomáhat při běžných každodenních činnostech. Malý pomocník určitě zvládne podávat mamince kolíčky, sbírat jahody, nebo míchat těsto. Jaké činnosti ale mohou s rozvojem jeho schopností?

Tip: Skvělým pomocníkem jsou i hračky vhodné pro roční dítě – najdete je například na agatinsvet.cz, kde pořídíte i školní potřeby, karetní hry a další kreativní hry a hračky.

  • Řeč a hudební schopnosti: Častou náplní by mělo být čtení pohádek a říkadel, prohlížení knížek, zpívání či hra na dětské hudební nástroje.
  • Jemná motorika a estetické vnímání: Malování a kreslení, vybarvování, trhání papíru, lepení a další kreativní činnosti nejen pomáhají rozvíjet jemnou motoriku, ale můžete jejich prostřednictvím začít pracovat na estetickém vnímání dítěte.
  • Hrubá motorika: Kromě jemné motoriky je třeba rozvíjet i základní pohybové dovednosti. Tanec se zpěvem, cvičení na základě nápodoby a další pohybové aktivity by měly být na denním pořádku.
  • Motorika obecně: Pomáhání na zahradě, hraní na hřišti, procházky, sport a další venkovní aktivity jsou dobré nejen pro vaše dítě, ale i pro vás, takže hurá ven sportovat, zpívat, tančit s cvičit.

Čas strávený se svým děťátkem si nezapomeňte patřičně užívat – kdy jindy vám projde zpívání a tančení v parku?

Přidat komentář

   

Zdraví