Ingredience
-
450 gramů mouka pšeničná hladká
-
75g cukr moučkový
-
1 lžička sůl mořská
-
125g máslo
-
80g sádlo
-
1 lžíce ocet jablečný
-
125mil voda
-
nápln
-
60g mandlemleté
-
500g jahody
-
220g cukr moučkový
-
2ks vejce
-
2ks cukr krupice
Postup přípravy receptu
Kroky
1
Hotovo
|
. Nejdřív připravte těsto: v míse smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a sádlo. Rukama hněťte sypkou část směsi s máslem a sádlem, dokud nezačne připomínat jemnou strouhanku. Přidejte ocet, vodu a spojte dohromady v hrubé těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do lednice. |
2
Hotovo
|
Vyndejte těsto z lednice a rozdělte na 2 části. První část vyválejte na čtverec o tloušťce asi 3mm a vyložte jím dno zapékací formy. Posypte mandlovou moučkou. |
3
Hotovo
|
Troubu předehřejte na 170°C. Jahody očistěte a nakrájejte na kostičky, rebarboru omyjte a nakrájejte asi na 1cm kousky. Dejte vše do jedné mísy, přidejte cukr, kukuřičný škrob a promíchejte. Hotovou směs vložte do zapékací mísy. |
4
Hotovo
|
. Rozválejte druhou část těsta asi na tloušťku 4mm a vykrájejte asi 16 proužků. Na vrchu koláče vytvořte z proužků mřížkový vzor. Na závěr stlačte okraje a ořízněte přebytečné těsto. |
5
Hotovo
|
Vejce rozšlehejte, potřete jím koláčové těsto a posypte cukrem. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 170°C asi 1 hodinu do zlatohněda. Před podáváním nechte 30 minut odležet. |