Fotka na Instagram

Chystáte se na dobrodružnou cestu a rádi byste zachytili ty nejlepší napínavé okamžiky svým smartphonem, abyste si mohli vyšperkovat svůj instagramový profil? Poradíme vám pár jednoduchých tipů, které z obyčejné fotky udělají klenot.

Světlo

Osvětlení je nejdůležitějším prvkem úspěšné fotografie. Naučte se jej využívat ve prospěch vaší fotky. Rozptýlené měkké osvětlení zajistí nejlepší výsledek, protože snižuje kontrast obrazu. Rozptýlené osvětlení znamená nepřímé. Přímé osvětlení způsobuje drsné stíny. Namísto focení na slunci, jděte pod strom. Využijte tzv. zlatou hodinku, neboli první hodinu po východu slunce a poslední před západem. Slunce je nízko položené a máte zaručené příjemné měkké světlo, které je lichotivé pro všechny objekty.

Pravidlo tří

Lidské oko je přirozeně přitahováno k obrazům rozděleným do třetin. Pravidlo tří je základem fotografie již od dob, kdy Joseph Nicheho Niepce vyvolal první fotografii v roce 1814. Při vytváření fotky si představte obraz rozdělený na mřížku devíti stejných sekcí. Upravte snímek tak, že nejzajímavější prvky scény spadají podél linie, kde se setkávají vertikální a horizontální divize.

Vybalancujte prvky fotografie

Využijte prvky vaší fotografie tak, abyste vytvořili harmonii a zaostřili na svůj předmět. Objekty na fotografii mají určitou váhu. Umístěním těžších prvků do spodní části rámu dosáhnete rovnováhy fotografie. Fotografie tak bude pro oko působit příjemněji.

Perspektiva

Úhel, pod kterým pořizujete fotografii, může být rozhodující v tom, co chcete vyjádřit. Správná perspektiva může do vaší fotografie přidat okouzlující drama. Fotografie shora zmenší objekt, přímá perspektiva přivádí předmět na úroveň diváka a fotografování zespodu objekt zvětší, což dodá pocit vznešenosti. Pro práci s těmito úhly je nutná praxe, kdy zjistíte, který úhel vyvolá jaké emoce a co je cílem vaší fotografie.

Rámování

Zvýrazněte svůj objekt tím, že jej nastavíte odděleně od zbytku obrazu pomocí rámování. Přirozené rámy jsou všude kolem vás, stačí se rozhlédnout – keře, klenby, stromy, okna, chodníky, hory – možností je nekonečno.

V neposlední řadě experimentujte! Bavte se s fotografiemi. Vyzkoušejte různé nástroje, které nabízí Instagram a naučte se tak rozpoznat ve fotografiích různé prvky. Brzy se vám podaří pořídit dechberoucí záběry letních dobrodružství i nespoutané přírody.

 

Přidat komentář

   

Zdraví