úklid

Čas kvapí a vy opět chcete, aby váš příbytek zářil čistotou a prokoukly i ta nejtemnější zákoutí vašeho obydlí. Jak to ale naplánovat, když času není nazbyt? Neberte úklid jenom jako povinnost, která je v časech vánočních svátků nezbytná, ale udělejte si systém.

 

Úklid domácnosti není pro ženy oblíbený sport ani závislost, jak si mnozí muži myslí. Když mluvíte o předvánočním úklidu, často se na vás váš protějšek dívá, že se nemůžete dočkat, až se protančíte celým domem s hadrem nebo vysavačem v ruce. Hoďte vše za hlavu a pojměte předvánoční úklid po vzoru Feng-šuej – tedy harmonie těla, prostoru i duše.

Systém – základ všeho

Řád je jediné, co vám pomůže vše stihnout a dostat se do pohody. Vytvořte si proto harmonogram úklidu domácnosti. Stanovte si priority a také si promyslete, čím začnete a co k tomu budete potřebovat. Když už jste u plánování úklidu, zkuste systém aplikovat i na svou duši a pocity. I v nich je občas trochu chaos a potřebují „protřídit“. Při plánování a během úklidu je tedy ideální čas, aby byl člověk sám se sebou a utřídil si myšlenky.

predvanocni uklid na cas 1

Od největšího po nejmenší, ale jde to i naopak

Většina hospodyněk začíná „většími věcmi“, jako je mytí oken a praní bytových textilií. Výhodou tohoto postupu je to, že do sebe činnosti snadno skloubíte a nevznikají vám prostoje. Během praní tedy umyjete okna a podobně – nehledě na to, že například záclony a závěsy můžete rovnou pověsit mokré.

Na závěr si necháte podlahy, na které nejprve „vypustíte“ třeba robotický vysavač, mezitím třeba vyměníte povlečení v druhé místnosti a pak vezmete například parní mop a důkladně vyčistíte všechny hladké podlahy, které doma máte. Chcete-li vzít úklid opravdu svědomitě a uvolnit některé z úložných prostorů, obraťte postup.

predvanocni uklid na cas

Nejprve se vrhněte na třídění věcí, některé darujte, vyhoďte nebo přemístěte do sklepa či komory. Do vzniklého prostoru pak můžete dát jiné věci, které ještě nemají své místo nebo jste pro ně neměli dostatek prostoru, abyste je někam zavřeli. Uvidíte, jak se vaše bydlení provzdušní a věřte, že během úklidu si utřídíte i vlastní myšlenky a pocity.

Přidat komentář

   

Zdraví