slunce

Při opalování je dobré dodržovat několik praktických zásad, protože málokdo si uvědomuje intenzitu slunečního záření pronikajícího přes mraky, které mohou propustit až 80 % ultrafialového záření. Používejte kvalitní opalovací krém, antioxidanty a nezapomínejte na hydrataci. Lékárna.cz vám poradí, jak správně chránit pokožku.

Slunce může pozitivně ovlivnit naši náladu a psychické zdraví. Podporuje tvorbu vitaminu D, což je klíčové pro imunitní systém a může snížit riziko některých typů rakoviny, osteoporózy a depresí. Pobyt na slunci tedy přispívá k našemu celkovému zdraví a pohodě. PharmDr. Kamila Horníčková z online poradny Lékárna.cz proto sestavila Desatero pro zdravý pobyt na slunci, které vám pomůže chránit pokožku a užívat si letní dny bez obav.

Pokožku na slunce připravte postupně: Začněte už na jaře postupně vystavovat pokožku slunci, aby se lépe přizpůsobila a chránila.

Vyhýbejte se přímému polednímu slunci: Polední slunce je nejsilnější, proto se mu vyhněte a při opalování si dělejte přestávky mimo přímé slunce.

Používejte kvalitní ochranné přípravky: Vždy aplikujte opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem. Na výběr máte krémy, mléka, spreje, emulze, opalovací vody a mlhy.

Noste ochranné doplňky: Sluneční brýle, pokrývka hlavy a lehké vzdušné oblečení, ideálně bílé, které odráží sluneční záření a méně se zahřívá.

Dejte pozor na stín a mraky: I ve stínu a při zatažené obloze mohou sluneční paprsky pronikat. Chraňte se tedy i pod slunečníkem nebo stromem, protože část záření se odráží od vody, písku a betonu.

Nezapomínejte na hydrataci: Při pobytu na slunci pijte dostatek vody, abyste předešli dehydrataci. Ideální je čistá voda, vyhněte se sladkým, kofeinovým a alkoholické nápoje.

Ochraňte pokožku zevnitř: Zaměřte se na konzumaci potravin, které jsou bohaté na vitamín E, betakaroten, astaxantin a další antioxidanty, jako jsou mandle, mrkev, batáty, losos, pstruh, rajčata a borůvky.

Před slunce se rozumně chraňte všude: Ať jste kdekoli, nezapomeňte na ochranu před sluncem i v Čechách.

Následná péče po opalování: Po návratu domů důkladně omyjte opalovací krém a pokožku ošetřete poopalovací péčí. Pro děti doporučujeme lehké hydratační krémy bez parfemace.

Pozor na léky: Některé léky mohou zvyšovat citlivost na slunce, což může způsobit vyrážky, podráždění nebo spálení kůže. Vždy si pečlivě přečtěte příbalový leták a poraďte se s lékařem, pokud si nejste jisti.

„Tímto desaterem se řiďte nejen na dovolené, ale i při každodenním pobytu venku. Užijte si léto naplno, ale nezapomínejte na zdraví a bezpečnost vaší pokožky,“ radí Kamila Horníčková. Dodržováním těchto jednoduchých zásad si budete moci užít slunce bez starostí a vaše pokožka vám poděkuje.

Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů, nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře.

desatero pro zdravy pobyt na slunci

Přidat komentář

   

Zdraví