Bio steak

Moderním trendem a často skloňovanou dietou poslední doby je keto dieta. Internet je plný slibů, jak s keto dietou zatočíte rychle s přebytečnými kily, budete plni energie bez trápení hladem. Jak je to skutečně a jaké výhody i nevýhody ketogenní, proteinová nebo keto dieta nese? Proč ji někteří považují za zázrak a jiní za hazard?

Co je keto dieta?

Keto nebo ketogenní strava je dieta založená na velmi nízkém obsahu sacharidů (karbohydrátů). Dieta mění pak tělo na stroj na spalování tuků. Tělo zvýší produkci ketonů v játrech, které využívá jako energii. Můžete se setkat se spoustou názvů, které ale označují pořád tu jednu dietu – ketogenní strava, nízkosacharidová dieta, low carb dieta či pod zkratkou LCHF (low carb high fat).

 

Přínosy keto diety

Má tak mnoho osvědčených přínosů pro snížení tělesné hmotnosti, zdraví a výkonnost. Ačkoliv se jedná o velmi módní dietu, keto dieta se využívá již více než 100 let v terapeutických doporučeních. Velkou výhodou je, že nemusíte počítat ani vážit kalorie. Jediné, co při této dietě vážíte, jste vy sami.

Kromě snížení hmotnosti získáte i větší kontrolu nad svými chutěmi. Základním pravidlem je jíst v okamžiku, kdy máte hlad, šetříte tak čas i peníze, a sledujete potřeby svého těla. Nejste omezováni závislostmi na jídle a cukru.

Ketóza vede k neustálému proudění ketonů, paliva prospěšného pro mozek, který bude fungovat na vyšší obrátky. Keto dieta se využívá speciálně pro zvýšení duševního výkonu a energie.

Dle dostupných výzkumů keto dieta řídí hladinu cukru v krvi a napomáhá jako prevence diabetu 2. typu. Mimo to zlepšuje hodnoty cholesterolu a snižuje krevní tlak.

Působí jako „zklidňovač“ trávení. Méně křečí, průjmů, bolesti i plynatosti.

Již ve 20. letech minulého století byly prokázány pozitivní účinky při terapeutických metodách u epilepsií. Díky této dietě se rapidně snížilo užívání léků proti epilepsii a v některých případech nebylo léků vůbec potřeba.

Mezi další významné přínosy patří lepší kontrola a redukce migrén, léčba akné, duševní zdraví, odstranění pálení žáhy, prevence Alzheimerovy choroby i bolesti srdce.

 

Co můžete jíst a co ne?

Zbavit se závislosti na cukru a snížit chuť k jídlu podle odborníků pomáhá právě konzumace tuků, na které je založená keto dieta. Tuk můžete konzumovat relativně neomezeně se střídmou konzumací bílkovin. Dobrými zdroji bílkovin jsou pak kvalitní vejce, plnotučné mléčné produkty jako sýry či jogurty. Ideálními potravinami jsou ryby a kuřecí maso z lovů, volných chovů a výběhů, bio červené maso. Dbejte na kvalitu surovin a jejich původ, maso zvířat, které neviděli pastvu, ztrácí hodnotu. Při této dietě můžete konzumovat dokonce i slaninu (ne příliš vyuzenou) a klobásy (bez obilovin).

Dobrými zdroji tuku pro lidské tělo se stává máslo a smetana, kvalitní kokosový olej, avokádo, ořechy (kromě arašídů, které se řadí mezi luštěniny).

Potraviny a nápoje, které do vašeho jídelníčku při keto dietě nepatří, je v první řadě alkohol, který je toxin a zpomaluje proces spalování. Dále omezujte maximálně konzumaci pečiva, brambor, rýže, těstovin, pizzy, cukru, všech obilovin, zpracovaného, baleného, nekvalitního a trvanlivého jídla, sladkých pochutin, sušenek, šumivých nápojů. Sladké, nízkotučné potraviny a vše, co obsahuje škrob musí pryč.

A jak je to se zeleninou? Doporučuje se zelenina s nízkým obsahem sacharidů (všechna zelenina obsahuje sacharidy) a vyšší výživovou hodnotou jako například listová zelenina, kapusta, květák či brokolice.

Během keto stravování je samozřejmě důležitý odpovídající pitný režim.

 

Na co si dát pozor?

Keto dieta je však neustále kontroverzní a obklopena spoustou nejasností. Odborná veřejnost tvrdí, že je nevědecká a nebezpečná. Existuje na ni jen velmi málo výzkumů a vědeckých základů. Dieta samozřejmě není vhodná pro všechny.

Nejlepší je pro ty, kteří jsou rezistentní na inzulín. Vysoký obsah sacharidů, které způsobují zvýšenou koncentraci inzulínu, mohou být nebezpečné. Inzulín pak řídí změněný metabolismus, který tvoří škodlivý LDL cholesterol.

Pro osoby s průjmy, nesnášenlivostí na laktózu a osoby s nadváhou mohou být problematické mléčné potraviny. Přísun takových potravin je třeba nahradit jinými zdroji tuku – tučnější ryby nebo avokádo.

 

Možné vedlejší efekty

Náhlá změna metabolismu vašeho těla při přeměně sacharidů na tuky může mít některé vedlejší efekty. Vaše tělo si musí nejprve zvyknout na nové palivo. Během této doby může dojít k bolesti hlavy, únavě, svalové únavě, nepříjemnému zápachu z úst, křečím či krátkodobému bušení srdce. Většinou jsou tyto příznaky mírné a krátkodobé. Více lidí se ale cítí plni energie.

Veškeré diety a radikálnější změny stravování pečlivě zvažujte dle vašeho aktuálního zdravotního stavu, psychické pohody a pro jistotu se poraďte se svým lékařem či výživovým poradcem. Buďte vnímaví ke svému tělu.

 

Přidat komentář

   

Zdraví