Perlivá voda

Perlivou, nebo neperlivou? Mnozí si užívají osvěžující šumění jako alternativu k alkoholickým nápojům k večeři i do letních drinků. Mohla by perlivá voda představovat nějaké nebezpečí pro naše zdraví?

Nová odhalení zubních lékařů potvrzují spekulace o tom, že šumivá voda nepůsobí pozitivně na zdraví našich zubů a co možná nejdříve bychom se měli obrátit na její zdravější neperlivou variantu. Britský zubní lékař Thorne uvedl pro Daily Mail, že jeden z vedlejších účinků pití perlivé vody můžou být velmi bolestivé zubní problémy. Většina lidí netuší, že perlivá voda je extrémně kyselá, na stupnici kyselosti má pH3. Bubliny narušují zubní sklovinu, zub začne být citlivý a bolestivý, což vede až ke žloutnoucím a popraskaným zubům.

Problematické je právě to, že šumění v perlivé vodě vzniká přidáním oxidu uhličitého pod tlakem. Voda tak vždy bude obsahovat slabou kyselinu uhličitou.

Nicméně, než se vydáte ke svému zubnímu lékaři na kontrolu po skleničce perlivé vody, měli byste vědět, že ne každý sdílí tyto obavy. Odpůrci teorie uvádí, že v tak slabém množství, v jakém je kyselina obsažená v perlivé vodě, nemůže výrazně lidskému tělu ublížit.

Dle Americké dentální asociace je nejnebezpečnější příchuť šumivých nápojů, která výrazně zvyšuje kyselost. Čistá perlivá voda bez příchutě by neměla být nikterak nebezpečná pro zubní sklovinu. U kolových a jiných slazených limonád je prokazatelné, že způsobují silnou erozi zubní skloviny. Laboratorní studie prokázaly, že neochucené šumivé vody mají velmi nízký erozivní potenciál a nepředstavují riziko pro zubní sklovinu.

Je, nebo není bezpečné pít perlivou vodu? Podle Americké dentální asociace to bezpečné je. Nicméně, stejně jako u jiných aspektů denní stravy a jídla, které konzumujeme, vše bychom měli přijímat v rozumném množství.

 

Přidat komentář

   

Zdraví