zdraví

Jsme to, co jíme. To už jste určitě slyšeli. Každý den jíme věci, které nám sice chutnají, ale rozhodně neprospívají našemu zdraví. I když – vše je relativní. Pokud byste dodržovali úplně všechny rady, co jíst a co ne, asi byste umřeli hlady. Všechna doporučení tak berte s rozumem. Naše tělo vydrží sem tam i nějaký dietní hřích. Nicméně, každodenní konzumace některých potravin může být skutečně život ohrožující.

 

Limonády a energetické nápoje

Limonádám bychom se měli vyhnout hlavně, když se snažíme zhubnout. Obsahují totiž příliš mnoho cukru. A ani varianty s umělými sladidly nejsou právě zdravé. Každodenním popíjením limonád dospějete k obezitě a tím si zaděláte na srdeční problémy, cukrovku a zvýšíte riziko nádoru.

Margaríny

Margarín je doporučován jako rostlinná náhrada másla. Jenže podle nových poznatků může být margarín pro zdraví ještě mnohem nebezpečnější. Zvyšuje výskyt srdečních onemocnění a nádorů, takže pozor.

Uzeniny

Konzumace uzenin, tedy salámů, párků, klobás apod., rovněž zvyšuje riziko vzniku nádorů. Navíc je řada těchto výrobků balena do umělých materiálů, které mohou být karcinogenní.

Snídaňové cereálie

I když snídaňové cereálie vypadají jako přírodní a zdravá potravina a skoro každý je miluje, mohou být také značně nezdravé. Kdykoli si je kupujete, podrobně si přečtěte, co obsahují, zejména kontrolujte obsah cukru, různá barviva, příchuti a další chemické přísady.

smrtelne rany svemu zdravi zasazujeme sami text

Chipsy

Jedna z nejpopulárnějších televizních svačinek je extrémně nezdravá. Příliš mnoho soli, tuku a kalorií vede při pravidelné konzumaci k obezitě a tím i mnoha onemocněním. Způsob, jak jsou smaženy, se podepisuje zejména na výši cholesterolu v krvi konzumentů.

Některé pečené výrobky

Potravinářské koncerny vydělávají miliardy na tzv. předpečených výrobcích. Často obsahují nevhodné tuky a mnoho chemických přísad, takže než si koupíte v supermarketu čerstvě vypadající pečivo, zjistěte, co obsahuje. Nebo si raději upečte něco sami, nebo zajděte do malé pekárny.

Potraviny zcela bez tuku

Za zdravé jsou marketéry vydávány odtučněné potraviny, ale bohužel tomu tak není. Tuk je často nahrazen cukrem a umělými přísadami. Navíc, určité množství tuku naše tělo potřebuje. U odtučněných výrobků máme navíc tendenci se neomezovat co do množství.

Hranolky

Hranolky jsou na tom podobně jako chipsy – jsou nedravé díky tomu, jakým způsobem jsou vyráběny. Nezdravé tuky mohou ucpat cévy a zavinit řadu nemocí.

Červené maso

Všeobecně v současnosti jíme příliš mnoho masa, což zvyšuje riziko rakoviny. Červené maso zatěžuje zažívací systém a otázkou také je, jaké chemikálie se do masa dostanou během chovu zvířat na farmách. Takže maso ano, ale nepřehánět to.

Sýry

Bez sýrů si řada z nás jídelníček neumí představit. Ale opět pozor na to, jaký sýr jíte. Řada z nich je dost tučná a ty běžně prodávané v supermarketech bohužel obsahují i dost umělých přísad. Zejména u nás oblíbené tavené sýry nejsou zrovna zdravotní hit.

Zmrzlina

Kdo by nemiloval zmrzlinu. Ale pokud se na ní stanete závislí, zvýšíte si hladinu cholesterolu a zaděláte si na cukrovku. Zkuste raději zdravější verze, jako mražené jogurty, nebo ovocné dřeně či sorbety, které si můžete vyrobit i sami doma. A šetřete při tom cukrem.

Fast food a smažená jídla

Ano, chodíme do nich a jíme je všichni, ale fast foody plné smažených jídel nám zdravotně fakt nepomohou. Navíc, jsou na každém kroku, a pokud si na ně zvyknete, budete je konzumovat ne na hlad, ale na chuť. A to je cesta do pekel.

Bílé pečivo

Opět to všichni vědí, ale málo lidí dbá. Bílé pečivo obsahuje víc sacharidů, řadu přísad, která raději ani nechtějte znát, a vůbec nám neprospívají. Pokud si bez rohlíků a baget nedokážete představit život, aspoň je střídejte s tmavým pečivem.

Přidat komentář

   

Zdraví