Hořčík

Když vás trápí únava, stres, nespavost, bolesti hlavy nebo křeče v nohách, často se doporučuje doplnit hořčík. Bohužel, v běžné stravě je ho stále méně, zatímco nabídka volně prodejných doplňků roste. Je tedy užitečné mít o hořčíku přehled a vybírat si ten správný druh podle toho, co má v těle podpořit a v čem Vám má pomoct. Odborníci z největší české internetové lékárny Lékárna.cz vám poradí, na co se zaměřit.

„Češi mají tendenci kupovat hlavně tu nejznámější, ale bohužel méně účinnou anorganickou formu, konkrétně oxid hořečnatý. V naší online poradně však zákazníkům doporučujeme vybírat formu hořčíku podle očekávaného přínosu pro organismus,“ konstatuje Mgr. Ondřej Pleskot, lékárník z Lékárna.cz. Podle něj jsou lépe vstřebatelné formy jako bisglycinát, malát nebo citrát. Při užívání méně vstřebatelných forem tělo většinu hořčíku vyloučí bez užitku. Odborníci z Lékárna.cz radí vybírat hořčík primárně podle toho, co má v těle podpořit.

Ulevte si od nespavosti, depresí a křečí

Podle lékárníka je doplňování hořčíku pro průměrného člověka téměř vždy přínosné. Pokud trpíte nespavostí, depresemi nebo stresem, je skvělou volbou magnesium ve formě glycinátu nebo bisglycinátu. „Tato forma poskytuje skvělou vstřebatelnost a díky glycinu zlepšuje kvalitu spánku při večerním použití,“ vysvětluje O. Pleskot. Bisglycinát má uklidňující účinky, podporuje léčbu úzkostí a pomáhá při nepříjemných křečích.

Dopřejte si příval energie a vitality

Pokud potřebujete řešit únavu a nedostatek energie, je vhodná forma magnesium malát, která má povzbuzující účinky. Nezanedbatelné benefity má také magnesium citrát. Nabízí dobrý poměr mezi vstřebatelností a cenou, a je tedy vhodný pro ty, kteří chtějí obecně doplnit hořčík bez specifického účinku. Ve vyšších dávkách může u některých zákazníků způsobit projímavé účinky. U zákazníků oblíbený oxid hořečnatý má spolu s uhličitanem hořečnatým a síranem hořečnatým (epsomská sůl) nižší vstřebatelnost, a tedy i menší přínos pro organismus.

Užívejte hořčík s jídlem

„Při dávkování je důležité sledovat obsah čistého magnézia v produktu,“ doplňuje Pleskot. Průměrná dávka by měla být 320 mg pro ženy a 420 mg pro muže. Hořčík je dobré užívat s jídlem, aby nedráždil žaludek, nebo střeva. Forma (pilulka, prášek, nebo tekutina) závisí na preferencích uživatele. Odborníci také doporučují užívat hořčík spolu s vitaminy B6 a vitaminem D pro lepší vstřebávání.

Co jste o hořčíku možná nevěděli

● Odborníci z online poradny Lékárna.cz doporučují z široké nabídky volně prodejných produktů především organické formy hořčíku - bisglycinát, citrát a malát.
● Mezi méně vstřebatelné formy patří oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý a síran hořečnatý známý jako epsomská sůl.
● Organické i anorganické formy mají na lidské zdraví pozitivní, ale rozdílné účinky.
● Při poruchách ledvin je důležité konzultovat užívání hořčíku přímo s lékařem.

Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů, nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře. 

Přidat komentář

   

Zdraví