vitamín D

Nedostatek vitamínu D se může projevovat únavou, nepříjemným vypadáváním vlasů, bolestmi svalů, zvýšenou kazivostí zubů a vyšším rizikem osteoporózy. Při několika dnech bez slunce nebo při deštivém počasí hladina vitamínu D v krvi klesá pod doporučenou denní dávku. Lékárníci vám poradí, co jíst a v jakém množství, abyste vitamín D rychle doplnili.

Vitamín D lze získat z potravin jako jsou žloutky, rybí játra, nebo přírodní doplňky. Většina potřebného vitamínu D ale pochází z vystavení slunečnímu záření. Když sluneční světlo dopadne na kůži, spustí proces, který mění předchůdce vitamínu D na jeho aktivní formu. V našich zeměpisných šířkách je nutné doplňovat vitamín D alespoň do poloviny května, ale prospěšný je po celý rok. V Česku se nelze spoléhat jen na slunce, nebo stravu.

Češi mají dlouhodobý nedostatek vitamínu D

Až 40 % populace trpí nedostatkem vitamínu D. Dostatečná hladina tohoto vitamínu v krvi posiluje imunitní systém a ovlivňuje více než 200 biochemických reakcí v těle. Češi často nevědí o nedostatku vitamínu D, protože jeho hladina není běžně měřena při krevních testech a preventivně ho nedoplňují.

Vitamín D bychom měli doplňovat po celý rok

Nemoci jako černý kašel upozorňují, že vitamín D je potřebný po celý rok. “Pro dostatečnou hladinu vitamínu D začněte s jeho užíváním minimálně 14 dní před obdobím, kdy se očekává vyšší nemocnost,” radí Mgr. Ondřej Pleskot, lékárník z internetové poradny Lékárna.cz. Aktuální doporučená denní dávka vitamínu D je 1000-2000 IU. Lidé často doplňují vitamín D jen v chladnějších měsících, což je chyba.

Posiluje imunitu a udržuje správnou hladinu vápníku

Vitamín D podporuje správnou funkci imunitního systému, zánětlivé reakce a udržuje hladinu vápníku v krvi. Je uložen v játrech, odkud se průběžně doplňuje a čerpá. Nedostatek vitamínu D snižuje hladinu vápníku, což způsobuje únavu a sníženou výkonnost. Mezi další příznaky patří vypadávání vlasů, pomalé hojení ran, bolesti svalů a kostí. Zvýšená kazivost zubů, osteomalacie, osteoporóza a zlomeniny kostí jsou dalšími riziky, u dětí může dojít k rozvoji křivice.

Nespoléhejte jen na slunce

Doplnění vitamínu D je potřeba pravidelně, a ne spoléhat jen na slunce. Doplnění vitamínu D pouze stravou je v našich klimatických podmínkách náročné. “Pro dostatečný příjem vitamínu D bychom museli konzumovat ryby minimálně čtyřikrát týdně a denně přidávat rybí olej,” vysvětluje Pleskot. Ani v létě není možné spoléhat jen na sluneční záření. “V létě stačí 20 minut denně na slunci s odhalenými předloktími a obličejem, ale po 2 až 3 dnech bez slunce hladina vitamínu D opět klesá,” dodává Pleskot.

Kolik vitamínu D bychom měli denně přijímat

Pro aktivaci imunitních procesů a lepší zvládání infekcí se doporučuje udržovat hladinu vitamínu D v krvi 100-125 nmol/l. “Většina středoevropské populace má hodnotu pod 50 nmol/l,” říká Mgr. Ondřej Pleskot. Nedostatek vitamínu D je těžké odhalit, protože jeho hladina není běžně testována při krevních rozborech. “Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout 2000 IU (50 mikrogramů). Pro malé děti, kojence, těhotné ženy a ženy po menopauze jsou určeny jiné dávky, které by měl navrhnout lékař,” doporučuje Pleskot.

Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů, nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře. 

desatero pro zdravy pobyt na slunci

Přidat komentář

   

Zdraví