Je-li váš jídelníček bohatý na kapustu, špenát, hlávkový salát a vůbec všechny druhy listové zeleniny, chráníte své tělo před rakovinou kůže. Zjistila to studie, na které pracovali australští vědci 11 let.
Listová zelenina a rakovina
S dostatečným přísunem "zelené stravy" se riziko zhoubného onemocnění snižuje o 41 procent. Ještě větší význam má pak listová zelenina pro lidi, kteří už jednou rakovinu kůže prodělali. Riziko návratu choroby se s příslušnou dietou snižuje o 55 procent, pokud však stravovací pacient návyky nezlepší, riziko se zvýší o celých 153 procent!
Listová zelenina obsahuje množství potřebných vitamínů a minerálů, a navíc důležitou kyselinu listovou, která má vliv na DNA.
Příprava zeleniny ovlivňuje množství živin, které v ní zůstávají. Čím kratší zeleninu tepelně upravujete, tím více aktivních látek minerálů a vitamínů v ní zůstává. Dopřejte si ji proto nejčastěji čerstvou. Co se týče vaření, ideální je příprava polévek, protože vývar je bohatý na látky, které se ze zeleniny do ní vyplavují.