Léčivé účinky zázvoru prokázala moderní medicína, Své nezaměnitelné místo má ale i v tradiční čínské medicíně.
Zázvor prodlužuje že prý život
Zázvor je známý v Číně již 2500 let jako léčivý prostředek. Jeho účinnost prokázala i moderní medicína. Podle čínských lékařů z dávných časů by se měl jíst zázvor každý den, protože člověk zůstane déle mladý a zdravý.
Léčivé účinky zázvoru
Potvrzeno dnešními medicínskými výzkumy zázvor posiluje žaludek, podporuje látkovou výměnu a pomáhá při odbourávání tuků. Současně zajišťuje lepší prokrvení, pomáhá předcházet arterioskleróze a různým stavům sklíčenosti. Zázvor dále přispívá ke zdraví pleti a krásným vlasům. V lékárně se dá koupit jako hotový preparát, pro pěstování těla se hodí výborně zázvorové jemné mýdlo stejně jako krémy, které se "starají" o hladkost pokožky na problémových místech. Zázvorový čaj se doporučuje především při nachlazení a vyčerpání. Vynikající může být i zázvorová lázeň.
Využití v kuchyni
Zázvor a jeho účinky je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Používá se k ochucení pokrmů z mořských živočichů a vepřového masa. Pomáhá lepší stravitelnosti těžkých jídel. Zajimabé chuti dosáhneme i při použití do sladkých moučníků anebo do ochucených limonád.
Sušený zázvor
Sušený zázvor je vhodný pro vaření, pečení, polévky, nebo jako přísada do kořenících směsí.
Čerstvý zázvor a jeho využití
Čerstvý zázvor je vhodný pro vaření, pečení, výrobu limonáda a nebo do čaje. Je to velmi vhodná příloha k sushi.
Nakládaný zázvor
Zázvor se nakládá do medu, cukru nebo etanolu a má jako potravinový doplněk nebo přísada do alkoholických nápojů. Nakládaný zázvor je používaný jako příloha k sushi.