léčivé byliny

Víte, že sléz může pomoci proti kašli? Že šalvěj ochladí bolavou dáseň a tymián desinfikuje? Bylinky opravdu léčí, a to zcela přírodní cestou. Navíc dobře chutnají a jsou vynikající i v kuchyni. Představíme vám zde deset takových bylinek. 

10 nejdůležitějších léčivých bylinek

Heřmánek

Heřmánek má čistící účinky na krev, působí protizánětlivě a protibakteriálně. Má lehce kořennou chuť, proto se v kuchyni hodí ke svěžím salátům nebo k lehkým zeleninovým polévkám.

Tymián

Tymián působí desinfekčně, antibakteriálně, mírní bolesti, křeče i záněty. Podporuje trávení tuků. V kuchyni se hodí k jídlům z brambor, k zeleninovým polévkám. Zjemní marinády, zálivky, je super k pizze, těstovinám i k rybě.

Podběl

Podběl rozpouští hleny a působí antibakteriálně. Je vynikající například při suchém, dráždivém kašli, bronchitidě. Doporučuje se maximálně třítýdenní čajová kúra. 

Černý bez

Černý bez mírní záněty, rozpouští hleny. Používá se ke snížení horeček, při nachlazení, při revmatu, průjmu i arthritidě. Obsahuje hodně vitamínu C, proto je z něho vynikající sirup nebo šťáva.

Lékořice

Lékořice čistí krev, rozpouští hleny, působí proti zánětům a křečím. Pomáhá proti kašli, pálení žáhy, bolestem hlavy, žaludečním i střevním problémům. Je vynikající jako pochoutka s cukrem, moukou a želatinou.

Sléz 

Sléz působí léčivě na sliznice horních cest dýchacích, úst a hrtanu. Hlavně se z něho připravuje vynikající čaj, květy je možno použít k salátům i jako ozdobu. 

Šalvěj

Šalvěj využívá se hlavně proti bolestem a zánětu v krku, ústech, dásní. Snižuje nadměrné pocení a pomáhá proti zápachu z úst. V kuchyni využijeme především lístky, a to hlavně pro jídla italská např. k telecímu řízku (Saltimbocca), do omáčky z gorgonzoly nebo jako šalvějové máslo ke špagetám.

Ibišek

Ibišek snižuje podráždění sliznic při kašli, ale i při zaníceném žaludku a střev. Pije se z něho dobrý čaj, který se nehodí do čajových horkých směsí. 

Jitrocel

Jitrocel čistí krev, působí protizánětlivě a rozpouští hleny. Používá se jako čaj nebo šťáva, sirup nebo med.

Islandský mech

Islandský mech osvěžuje, posiluje, podporuje chuť k jídlu, je protizánětlivý. Pije se z něho čaj proti nachlazení.

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit