Grapefruit

Ačkoli jsou grapefruity považovány za zdraví prospěšné ovoce, ženám mohou ublížit. Pravidelné pojídání těchto citrusových plodů podle nové studie zvyšuje riziko rakoviny prsu u starších žen o celých 30 procent.

Grapefruit zvedá hladinu estrogenu v krvi

Odborníci se domnívají, že grapefruit zvedá hladinu estrogenu v krvi - a právě tento hormon má zřejmě zhoubnou nemoc na svědomí. "Jde o první zprávu prokazující souvislost mezi běžně konzumovanou potravinou a rakovinou prsu. Obecně se riziko zvedne o 30 procent u žen, které denně snědí aspoň čtvrtku grapefruitu," uvedli odborníci na závěr své studie. 

Estrogen souvisí s rakovinou prsu

"Máme dokázáno, že grapefruit zvyšuje koncentraci estrogenu v krevní plazmě. Jakmile vyšlo najevo, že estrogen souvisí s rakovinou prsu, bylo nabíledni, že konzumace grapefruitů riziko nemoci zvyšuje," shodli se američtí vědci. Výzkum provedený na vzorku 50 tisíc žen po menopauze jejich teorii potvrdil.

Mezi další rizikové faktory, které se podílejí na vzniku zhoubné nemoci, patří pravidelné popíjení alkoholu a tučná strava.

Myslíte, že je tato studie pravdivá? Diskutujte pod článkem

 

 

Přidat komentář

   

Zdraví