Mezi ovocem, které významně pomáhá předcházet rakovině, srdečním chorobám či Alzheimerově nemoci, jednoznačně vede černý rybíz.
Účinky znali již naši předkové
Jde o velmi významnou léčivou rostlinu, jejíž účinky znali již naši předkové. Působení na zdraví bylo u černého rybízu popsáno už někdy kolem patnáctého století.
Černý rybíz jako zdroj vitamínů
Podle skotského výzkumu v sobě obsahuje více vitamínů, minerálů a antioxidantů než dalších 20 zkoumaných druhů ovoce. Plody černého rybízu jsou obrovským zdrojem vitamínu C . Je zajímavé, že jeho množství je závislé na tom, jaké je zrovna léto, při teplých je ho výrazně více než při studených. Už sto gramů ovoce dokáže překročit potřebnou denní dávku vitamínu c pro dospělého člověka. Vitamín C, který černý rybíz obsahuje je trvalý, dokáže se udržet i v různých zavařeninách. Plody obsahují vitamín P tedy flavonoidy, které pomáhají vitamín C vstřebávat. Dá se v něm najít i vitamín B, A, minerály, antokyany a mnoho dalších důležitých látek
"Z prvních výsledků je jasné, že čím více je ovoce zbarvené do červena nebo fialova, tím je zdravější. Čím je jeho barva tmavší, tím více antioxidantů obsahuje," uvedl vedoucí výzkumu Dr Stewart.
Černý rybíz coby do obsahu zdraví prospěšných látek zvítězil nad jablky, meruňkami, banány, malinami, jahodami, hroznovým vínem a řadou dalších zkoumaných plodů.