Kdo by neznal tuhle aromatickou bylinu, která se v dlouhých fialových lánech vlní po svazích francouzské Provence. Ale levandule zdobí nejednu zahrádku i v našich zeměpisných šířkách, a pokud ji tam ještě nemáte, rozhodně byste měli tento nedostatek co nejdříve napravit. Kromě estetické hodnoty této rostlinky z čeledi hluchavkovitých se využívá také její neobyčejně široká škála příznivých účinků na zdraví.
Uplatňuje se také v kuchyni, a nesmíme zapomenout na kosmetický průmysl, který nemít levanduli, musel by si ji snad vymyslet. Při výčtu léčivých účinků levandule je dobré připravit si hodně dlouhý list papíru. Když to zkrátíme, lze říci, že levandule má celkově zklidňující účinky - napomáhá tišit bolest, mírní deprese a nervozitu, snižuje krevní tlak. Využívá se také jako antiseptikum či diuretikum.
Za to všechno vděčí řadě tříslovin a vonných silic. Navštívíte-li libovolný obchod s kosmetikou, je téměř vyloučeno, že byste zde nenarazili na výrobky s levandulí. Olej z lisovaných mladých výhonků levanule, šampony, krémy ....levandule zkrátka představuje takřka univerzální bylinku, můžete si z ní udělat třeba příjemnou koupel. Snítky levandule se již v dávných dobách umísťovaly mezi oblečení, aby jej navoněly.
Tato pro nás lidi velmi příjemná vůně je paradoxně také důvodem, proč levandule odpuzuje hmyz, působí na něj totiž velmi intenzivně. Díky tomu ve svých šatních skříních nenajdeme moly a zahrádkáři jistě ocení, že žádná mšice si na levanduli nepochutná. Středomořská oblast, odkud keř pochází, je typická suchým podnebím a horkými léty. Proto by se mohlo zdát, že levanduli se u nás nebude dařit, ale opak je pravdou.
Tato houževnatá rostlina přežije i mrazy, a ačkoliv upřednostňuje sucho, nevadí jí ani vlhčí podnebí. Chladnější klima se odrazí pouze v mírně nižší intenzitě jejích účinných látek a vonných silic. Podívejme se ještě do kuchyně. Francouzi s oblibou používají kořenící směs známou jako provensálské koření, a jednou z těch bylinek, která mu dodává typické aroma, je právě levandule. Ale uplatnění najde třeba i jako surovina pro přípravu zmrzliny (návod na zmrzlinu najdete v Receptech).
Autor Blacek